Tadžikistan

Published on 08/02,2009

Kako do Interneta u Srbiji?

Najkraći odgovor: Nikako.

Malo duži odgovor: Pa zaaaaaaaajbano, ne znam, mooooooožda, ali teško. (češ-češ po glavi)

Hoćete dugačak odgovor koji sve objašnjava? Vežite se, polećemo...

Ambijent je sledeći: veći deo svog vremena provodim u Beogradu na prinudnom radu, da ne kažem studijama. Imam tu čast da kažem da sam jedan od prvih ljudi u Srbiji koji je koristio ne-dial-up internet, jer sam već u februaru ili martu 2005. uveo adsl u stan u kome sam živeo. Kako god, šetao sam se po raznim stanovima, provajderima i servisima na relaciji adsl-kablovski. Sve bez mnogo muke.

Sad sam apsolvent i, kako je prošao ispitni rok, rešio sam da sledeća 3, 4 meseca provedem kući. A tamo situacija sledeća: Moji imaju uveden adsl, ali ja ne živim sa njima već dve, tri godine, već sam na drugom kraju grada, imam stančić u kući gde žive i moj ujka i moj deda. Stan k'o stan – ima telefon, ima struju, ima vodu, ima kanalizaciju, ALI! nema uveden Internet. Nije mi ni trebao jer sam tu provodio godišnje najviše dva meseca, i to nikako iz jednog cuga.

Cela ova priča bi bila manje bolna da živim u Bajinoj Bašti, Donjem Milanovcu, Alibunaru ili Dimitrovgradu. Ne nipodaštavam ja nikoga, ali je činjenica da su to gradići sa 4, 5 hiljada stanovnika, udajljeni od Beograda (svemoćne tačke konvergencije sveg kapitala koji se sliva u Srbiju) u broju kilometara koji se piše sa tri cifre, jednostavno, “unutrašnjost” u svom najtipičnijem izdanju. Jok. Ja živim u Smederevu, u jednom od najvećih gradova u Srbiji, u gradu koji je na jebenih 40 minuta vožnje od centra Beograda. U gradu gde moje muke počinju :)

Šta želim? Šta god da želim od Interneta, dial-up se nikako ne uklapa u to. Otpada sa liste u startu.

Okej. Idemo dalje. 3G Internet? Nikako za kućnu upotrebu. Hvala Bogu i mojoj ljubljenoj Nokiji e61, pa 3g/gprs/edge arčim k'o nenormalan kad stignem (što znači kad sam na ulici i kad sam na WC šolji :D ), ali to su posebni uslovi. Za kućnu upotrebu nikako. Next!

Wireless? Ja opremu za wireless nemam. Nije beš optimalno kupovati opremu za nešto što znaš da će ti trebati 3, 4 meseca, ali meni nije frka, nije kao da mi nikad više neće trebati, ali trenutno sam siguran samo za ovaj period. Sad kreće priča o provajderima, tehničkim uslovima i sl. Naime, u Smederevu postoji (koliko sam saznao na Internetu) jedan jedini wireless provajder. Reč je o nekom Soho Sistemu valjda, koga su posle otkupili neki Pančevci, jebem li ga, znam da im je sajt muka živa (nema linka ka njihovom sajtu, objasniću posle i zašto), a i od onih informacija koje sam tu našao, nešto mi je tu smrdelo. Neki hostinzi, preprodaje prostora, kurac, palac, mutljavine, nebitno, čak i kada sve to zanemarimo, ostaje mi net po ceni od 20e mesečno, sa brzinom 400kb/s, plus uvođenje 50-150jura. NOT!

Adsl? NOT! Uslova – ima. Slobodnih portova - nema. Demmit. Next!

I dolazimo do kablovskog interneta, kralja nad kraljevima. Na Leštaru (deo Smedereva gde sam ja) kablovski distributer je KDS-PTT. Narodski rečeno – Pošta. Sajt KDSa je vrlo profesionalno odrađen i skroz je јузер-френдли. Toliko je profi odrađen da sve što imaju da kažu o prižanju usluga kablovskog Interneta staje na jednu stranu. Ekvivalent toga bi bio da pozoveš tehničku službu, pitaš ih: “Izvinite, molim Vas, da li pružate uluge kablovskog Interneta?”, a da tvoj sagovornik kaže: “Da!” i zalupi slušalicu. Sve jedno, raspitao sam se ja još ranije po pitanju njih, i fora je sledeća: oni puste protok određene širine, a ko već koristi njihovu kablovsku televiziju, neka samo kupi modem, krstasti razvodnik za antenski kabl, neka se sam nakači. Ne postoji garancija da ćeš imati protok ne-znam-koliko velike brzine (posebno zbog, tehnički gledano, beskonačno velike agregacije), ali ti zato garantuju da će da te saseku ako mnogo arčiš torenete, p2p ili http download :D

U trenutku očaja setim se da ujka ima uveden adsl. I odem ja kod njega sa predlogom da zakupimo zajedno veći protok, ja imam ruter, razvučemo kablove, ovo, ono, i on, i ja na dobitku. A moj ujka, čudan tip, pristane, ali da ne uplaćujemo veći protok, nego da delimo ovaj njegov 1024kb/s. Zna ljude koji rade u ekspozituri Njegovog Provajdera (ne bi bilo zgodno da kažem ko je u pitanju, ali reč je o velikom i poznatom provajderu) i onda jedan mesec ne plati, posle toga plati za 3 meseca unapred, i tako drži neki lud ritam plaćanja, a ovi mu ne seku net uopšte. I zbog toga bi, po njegovom mišljenju, bilo komplikovano da menjamo sad paket. Kad se presabere, on njima ništa ne duguje, u principu plaća sve, ali nekim svojim ritmom. Što se ne bi moglo reći i za fiksnu telefoniju. Zbog dugova mu se dešavalo da mu saseku telefon, a to zna da saseče i adsl automaCki, logično. Cvrc. Ali to je rizik koji mogu da podnesem. I ujka i ja se dogovorimo lepo, sve dok ga slučajno nisam pita, manje-više reda radi: “A je l' kačiš modem na komp preko mrežnog kabla, ili preko usb-a?”. “A, pa preko usb-a”, odogvara ujka, “ovaj ni nema port za mrežni kabl!”. U KU**C! Kako takav modem da zakačim na ruter??? Naravno, jednoročno zakupljivanje adsl rutera od Njegovog Provajdera ne dolazi u obzir jer i to spada pod “problematične operacije” koje moj ujka želi da izbegne.

Taman kad sam rešio da se od muke popnem na Tvrđavu, skočim u Dunav i otplovim do Đerdapa, gde bi me njegove turbine konvertovale u mleveno meso, ujka kaže kako je čuo, 100% ubeđen, kako je KDS-PTT počeo sa distribucijom “pravog”, komercijalnog kablovskog interneta. Vratim se ja na njihov "sajt", ništa. Hmm. “STFW, majmune!”, rekoh sebi, i otkrih još jedan Poštin sajt gde zapravo stoje informacije kako su od aprila krenuli samo u Beogradu i Smederevu sa uvođenjem komercijalnog interneta. Odem ja u poštu, đoka, od aprila do jula se muče još uvek sa centrom Smedereva, još ne mogu da puste signal ka Leštaru o_O Na stranu to što ti ne daju modem, nego kažu koji im model treba, i u kojim prodavnicama da ga kupiš (to, onako, usput, da ni ne primetiš kako se na kvarnjaka bave reklamiranjem ko-zna-čijih prodavnica za ko-zna-koje pare).

Nemajući druge opcije, zovem ja ekipu iz Sohoa, da uvedem wireless. Kod njih ti faktički kupiš opremu, a posle samo uplaćuješ net. Okej, preživeću, mislim se. Dođe batica koji je zaposlen, odokativnom metodom proceni da imam vidljivost, i kaže da će da me zovu kad stigne oprema. Posle 6, 7 dana me zovu, ja baš tog dana išao na kampovanje (o tome su pisali ili će pisati @kalkulus i @itkutak na svojim blogovima), i bude dogovor da im se javim kad se vratim.

Vratio se u nedelju uveče. U ponedeljak sam bio nikakav, i rešio da ih zovem u utorak, da bi oni došli u sredu. U utorak, oko 11h, zovu oni mene: “E, je l' si kod kuće, dolazi naš batica za pola sata da ti namesti opremu.” Dođe batica i namestimo. Tu mukama nije kraj. Prvo, usluga im je NIKAKVA. Problemi sa saobraćajem i DNSom se dešavaju na dnevnoj bazi. Račun i garancija za kupljenu opremu su misaone imenice. Vrhunac, nivo šarlatanstva koji nisam očekivao, je kada sam ubacivao wifi karticu na matičnu i tražim od batice šraf, on je opušteno uzeo šrafciger i počeo da mi skida šraf sa napajanja da bismo pričvrstili wifi karticu!!! Inače, kad sam spomenuo DNS, da objasnim zašto nekih 16 pasusa ranije, kad saih spomenuo, nisam okačio link ka njihovom sajtu. Google nalazi 7, 8 njihovih adresa od kojih 75% nisu aktivne. Na mojoj mašini (tj. sa mojom internet konekcijom) bilo koju njihovu stranu da probam da učitam, ili dobijam grešku neku, ili me redirektuju ka sajtu OpenDNS-u, ili FireFox odbija saradnju na neki način. Stoga nisam ni okačio link ka njima jer ne znam koji je :D Googlajte "konekt" (sa "k") "soho" i "sistem", naći ćete ih nekako :D

Kako god. Internet sada radi. Recimo :D Ali, interesantno je kako sudbina može da se poigra sa tobom. Sećate se da je trebalo ja njih da zovem (pa da oni dođu dan kasnije)? Znači, da sam ih zvao u utorak, oni bi došli u sredu. E, slučaj je hteo da su oni nezvani došli sami u utorak. Takođe, slučaj je hteo da me u sredu ujutru, oko 9:30, posle manje od 24h od uvođenja wirelessa zovu iz SezamProa da mi jave da ima slobodnih portova!!!

Eto, tako sam uveo wireless ni zbog čega i bacio nekih 6000 dinara u vetar xD


Comments

 1. 08/02,2009 | 21:00

  ako ti je za utehu, imaces wifi i adsl...a za 6K dinara si dobio priceless :D meni to sa srafom sa napajanja ne bi palo na pamet i kad se napijem (a jednom sam u takvom stanju sredjivao komp )

 2. 08/02,2009 | 23:42

  aaaaaa... kraj je onako, bas za skakanje sa tvrdjave :))))
  ali kao sto momsab rece, imas sad opremu i mozes cuda da pravis sa njom :)

 3. 08/09,2009 | 13:23

  šta je tu je . . . online si, konekcija je ok i to je dobro.
  samo se nemoj nervirati, to je najbitnije.

 4. 09/23,2009 | 19:43

  Kakvi padobranci brate, uzas...

 5. 10/02,2009 | 08:26

  Ja sam bio (često) kivan na wireless, ali posle nekog vremena sve se "uhodalo" i sad ih nebi menjao ni za šta. U medjuvremenu sam uveo adsl (poštin) kao bckup varijantu pošto mi je sve to u poslovnoj funkciji, ali sam tek tada shvatio šta ZAISTA znači "A" u "Adsl". Nedaj bože da ti zatreba upload - odmah se setiš dial-up vremena... "Asinhrono" je do bola (za razliku od wireless-a koji ima istu brzinu u oba smera).

 6. 03/13,2010 | 10:49

  kako god okreneš naopako, pa tako ti je i kod mene :mrgreen: pozdrav

 7. 08/17,2011 | 10:19

  The credit rating cards which could be contained within every pack represent http://fddggffg.weebly.com/ However, if two marbles that are utilized by opposing gamers occur to
  different in the characters which could be witnessed inside the show. To hold out http://meijin2012.fotopages.com acreage within a comparable card then a simulated battle requires area in
  the game one lays the credit rating cards out on the flat surface area (a table will suffice) http://clubs1997.i.ph between them. It is this which then determines who has won and who has captured the card on which
  after which they roll the marbles that contains the characters throughout them. once http://owksjgw.multiply.com/ the two gamers have landed. every participant should include up the quantity of factors inside the card to the quantity
  the card lands on an right card it will quit as well as the marble unlocks and transforms in to a character within a specific fighting position. http://photo1101.webs.com/ of factors that their marble has as well as the one using the greatest rating is deemed the winner.

 8. 10/19,2012 | 04:13

  Hahhahahhahaa, bravo za text.. :)

 9. 11/20,2020 | 19:40

  erectile medical vacuum pump
  erection pills
  erectile prosthesis
  erectile dysfunction medications
  erectile vasoconstriction

 10. 05/30,2021 | 12:11

  MEET HOT LOCAL GIRLS TONIGHT WE GUARANTEE FREE SEX DATING IN YOUR CITY CLICK THE LINK:
  FREE SEX

 11. 05/31,2021 | 00:50
 12. 06/03,2021 | 14:27

  tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 60 mg for sale order tadalafil

 13. 06/03,2021 | 15:58

  tadalafil 30 mg https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 mg daily buy tadalafil us

 14. 06/03,2021 | 19:59

  generic tadalafil 40 mg https://tadalafilgenc.com/ tadalafil max dose tadalafil pills

 15. 06/12,2021 | 18:33
 16. 06/12,2021 | 22:15
 17. 06/13,2021 | 00:26
 18. 06/13,2021 | 01:36
 19. 06/13,2021 | 02:46
 20. 06/13,2021 | 03:54
 21. 06/13,2021 | 04:57
 22. 06/13,2021 | 06:04
 23. 06/13,2021 | 21:55
 24. 06/14,2021 | 01:57
 25. 06/14,2021 | 07:27
 26. 06/14,2021 | 16:06
 27. 06/18,2021 | 08:37
 28. 06/18,2021 | 14:11
 29. 06/18,2021 | 14:13
 30. 06/19,2021 | 05:21
 31. 06/20,2021 | 07:54
 32. 06/20,2021 | 07:57
 33. 06/20,2021 | 08:38
 34. 06/21,2021 | 13:07

  "Greetings! Very helpful advice within this article! It's the little changes that make the largest changes. Thanks a lot for sharing!"

 35. 06/21,2021 | 13:38

  "I need to to thank you for this wonderful read!! I absolutely loved every little bit of it. I have you bookmarked to check out new things you postÖ"

 36. 06/21,2021 | 15:07

  "Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that produce the most significant changes. Thanks for sharing!"

 37. 06/21,2021 | 15:45

  "Right here is the right web site for anybody who would like to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You definitely put a new spin on a topic which has been discussed for many years. Great stuff, just excellent!"

 38. 06/25,2021 | 12:54

  Вы предприниматель?

 39. 06/27,2021 | 15:25

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 40. 06/27,2021 | 15:39

  Вы предприниматель?
  бизнес

 41. 06/27,2021 | 15:50

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 42. 06/27,2021 | 16:03

  Интересуетесь бизнесом?

 43. 06/27,2021 | 16:16

  Вы предприниматель?
  inbusinessmedia.ru

 44. 06/27,2021 | 16:29

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 45. 06/27,2021 | 16:39

  Вы предприниматель?
  inbusinessmedia.ru

 46. 06/27,2021 | 16:55

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес-журнал

 47. 06/27,2021 | 17:56

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 48. 06/27,2021 | 18:21

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 49. 06/27,2021 | 18:34

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 50. 06/27,2021 | 18:42

  Интересуетесь бизнесом?

 51. 06/27,2021 | 18:54

  Интересуетесь бизнесом?
  www.inbusinessmedia.ru

 52. 06/27,2021 | 19:05

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 53. 06/27,2021 | 19:16

  Интересуетесь бизнесом?
  www.inbusinessmedia.ru

 54. 06/27,2021 | 19:29

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес-журнал

 55. 06/27,2021 | 19:37

  Вы предприниматель?

 56. 06/27,2021 | 19:51

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 57. 06/27,2021 | 20:01

  Вы предприниматель?
  бизнес

 58. 06/27,2021 | 20:13

  Вы предприниматель?
  журнал про бизнес

 59. 06/27,2021 | 20:23

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 60. 06/27,2021 | 20:35

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 61. 06/27,2021 | 20:44

  Интересуетесь бизнесом?
  https://inbusinessmedia.ru

 62. 06/27,2021 | 20:55

  Интересуетесь бизнесом?
  www.inbusinessmedia.ru

 63. 06/27,2021 | 21:05

  Интересуетесь бизнесом?
  сайт про бизнес

 64. 06/27,2021 | 21:15

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес-журнал

 65. 06/27,2021 | 21:26

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес

 66. 06/27,2021 | 21:36

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 67. 06/27,2021 | 21:46

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 68. 06/27,2021 | 22:08

  Вы предприниматель?
  бизнес

 69. 06/27,2021 | 22:19

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес

 70. 06/27,2021 | 22:30

  Вы предприниматель?
  сайт про бизнес

 71. 06/27,2021 | 22:38

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 72. 06/27,2021 | 22:51

  Вы предприниматель?

 73. 06/27,2021 | 23:00

  Вы предприниматель?

 74. 06/27,2021 | 23:21

  Интересуетесь бизнесом?
  inbusinessmedia.ru

 75. 06/27,2021 | 23:30

  Интересуетесь бизнесом?
  inbusinessmedia.ru

 76. 06/27,2021 | 23:41

  Вы предприниматель?
  inbusinessmedia.ru

 77. 06/27,2021 | 23:53

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 78. 06/28,2021 | 00:12

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 79. 06/28,2021 | 00:31

  Вы предприниматель?

 80. 06/28,2021 | 00:42

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес

 81. 06/28,2021 | 01:10

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 82. 06/28,2021 | 01:20

  Интересуетесь бизнесом?
  inbusinessmedia.ru

 83. 06/28,2021 | 01:38

  Интересуетесь бизнесом?
  журнал про бизнес

 84. 06/28,2021 | 01:57

  Интересуетесь бизнесом?
  журнал про бизнес

 85. 06/28,2021 | 02:07

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес-журнал

 86. 06/28,2021 | 02:17

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес-журнал

 87. 06/28,2021 | 02:29

  Интересуетесь бизнесом?

 88. 06/28,2021 | 02:37

  Вы предприниматель?
  бизнес

 89. 06/28,2021 | 02:48

  Вы предприниматель?

 90. 06/28,2021 | 03:00

  Интересуетесь бизнесом?
  бизнес

 91. 06/28,2021 | 03:09

  Интересуетесь бизнесом?
  журнал про бизнес

 92. 06/28,2021 | 03:19

  Вы предприниматель?
  inbusinessmedia.ru

 93. 06/28,2021 | 03:30

  Интересуетесь бизнесом?
  inbusinessmedia.ru

 94. 06/28,2021 | 03:39

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 95. 06/28,2021 | 03:48

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 96. 06/28,2021 | 03:58

  Интересуетесь бизнесом?
  https://inbusinessmedia.ru

 97. 06/28,2021 | 04:09

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 98. 06/28,2021 | 04:31

  Вы предприниматель?
  inbusinessmedia.ru

 99. 06/28,2021 | 04:39

  Вы предприниматель?
  www.inbusinessmedia.ru

 100. 06/28,2021 | 04:50

  Интересуетесь бизнесом?
  www.inbusinessmedia.ru

 101. 06/28,2021 | 05:11

  Вы предприниматель?
  журнал про бизнес

 102. 06/28,2021 | 05:20

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 103. 06/28,2021 | 05:42

  Интересуетесь бизнесом?

 104. 06/28,2021 | 05:51

  Вы предприниматель?
  сайт про бизнес

 105. 06/28,2021 | 06:01

  Вы предприниматель?
  бизнес

 106. 06/28,2021 | 06:24

  Интересуетесь бизнесом?
  inbusinessmedia.ru

 107. 06/28,2021 | 06:32

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 108. 06/28,2021 | 06:42

  Вы предприниматель?
  сайт про бизнес

 109. 06/28,2021 | 06:51

  Интересуетесь бизнесом?
  https://inbusinessmedia.ru

 110. 06/28,2021 | 07:03

  Интересуетесь бизнесом?
  журнал про бизнес

 111. 06/28,2021 | 07:13

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 112. 06/28,2021 | 07:22

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 113. 06/28,2021 | 07:33

  Интересуетесь бизнесом?
  https://inbusinessmedia.ru

 114. 06/28,2021 | 07:53

  Интересуетесь бизнесом?

 115. 06/28,2021 | 08:03

  Вы предприниматель?
  https://inbusinessmedia.ru

 116. 06/28,2021 | 08:13

  Вы предприниматель?
  сайт про бизнес

 117. 06/28,2021 | 08:23

  Вы предприниматель?

 118. 06/28,2021 | 08:30

  Вы предприниматель?

 119. 06/28,2021 | 08:39

  Интересуетесь бизнесом?
  https://inbusinessmedia.ru

 120. 06/28,2021 | 08:50

  Вы предприниматель?
  сайт про бизнес

 121. 06/28,2021 | 08:58

  Вы предприниматель?
  inbusinessmedia.ru

 122. 06/28,2021 | 09:07

  Вы предприниматель?

 123. 06/28,2021 | 09:18

  Вы предприниматель?
  бизнес-журнал

 124. 06/28,2021 | 09:26

  Интересуетесь бизнесом?