Zima, zima, e pa šta je...

Published on 02/14,2009

Danas me umalo nije ubio kubik snega. Idem ulicom i TRAS! Na pola metra od mene se srušila gomila snega sa krova zgrade pored koje sam prolazio. Prvo sam se štrecnuo, a onda pogledao oko sebe da li me je neko video, da li mi se neko smeje. Dobro je, Vitanovačka ulica je bila uobičajeno prazna.

Prvog dana ovog Velikog Snega (iliti pre 3, 4 dana) sam kroz prozor stana video da je pao sneg. Naravno da sam bio oduševljen. Ruku na srce, ni približno onoliko koliko sam se oduševio kada sam izašao iz kuće tog dana. Tada sam shvatio da je to najveći sneg koji sam video u poslednjih nekoliko godina, možda čak i deset. Sneg ima tu neobjašnjivu moć da sve učini lepim. Čak i naši socrealistički gradovi izgledaju mnogo lepše pod slojem snega. O ogoljenom gradskom drveću, o selu ili prirodi pod snegom neću ni da pričam, to je svojevrsni stereotip lepote koga smo valjda svi svesni, nema svrhe da sad i ja to ponavljam:)

Obožavam sneg i zimu. Nije da ostala godišnja doba ne volim, baš naprotiv, godišnja doba spadaju u one pojave koje ću uvek voleti dok postoji barem i jedan razlog da ih volim, ma koliko postojalo nekih drugih razloga koji govore da je to godišnje doba sranje. Pomisliće neko: “Okej, ovaj retard voli sva godišnja doba, ergo on je srećan svih 365.25 dana u godini”. Pa nije. Leto volim samo ako su tolike vrućine da nisi ni za šta, osim da lenčariš po stanu ili napolju i nalivaš se pivom, a onda blejiš na letnjem pljusku. Proleće me oduševljava kad, posle zime, vidiš da se sve budi oko tebe, da u parku ili na Trgu trčkaju deca za loptom, mame guraju kolica sa bebama, a penzioneri hrane golubove sa klupa. Jesen za mene nije jesen ako nije sve oko tebe tmurno, ako nema pljuskova kad se najradije nabiješ u stan sa ortacima i igrate Riziko.

Isto tako i zima. Volim zimu. Ali ne onu blentavu, nikakvu, zamazanu u mešavinu snega i blata na +3 stepeni. Ne! Nego zimu na -10, sa snegom do kolena! I ne da traje 10 dana oko Božića i Nove Godine, nego ful, kalendarski, do 21.03. Svi oko men nešto kukaju. Jao zima, jao sneg, jao ovo, jao ono... Šta, bre, “jao zima, jao sneg”, nije ni pola februara!

Realno, zima, sa neke praktične strane, jeste malo nezgodna. Recimo, kada idem u prodavnicu, više vremena izgubim na oblačenje i svlačenje, nego na sam odlazak, kupovinu i povratak. Sama pomisao na obuvanje martinki me demorališe. Ali to je deo igre. Procedura sastavljena od obuvanja dubokih cipela, umotavanja u šal, uvlačenja u jaknu (a po povratku obrnuti proces) čine da se osećam kao da idem iz pećine ili zamka u lov da mi deca ne pomru od gladi i da nacepam drva da se porodica ne smrzne:) Gotovo uvek se setim Edarda Starka i njegovih ljudi, pa mi moral skoči još više. (Ko ne zna ko je Edard Stark, neka jednostavno zaboravi poslednju rečenicu:))

Povratak u pećinu. Izuvanje, odmotavanje, svlačenje, presvlačenje. Osećaš kako ti gore zarumeneli obrazi. Tek tad primetiš da su ti leđa mokra, pa se pitaš da li si se oznojio napolju, ili se taj znoj nekako kondenzovao na tvojoj koži tek pošto si ušao u kuću. A onda vreli čaj od nane ili dupla turska kafa sa dva prsta mleka. Bez šećera. Obavezno sedneš na vruću TA peć i šolju sa kafom/čajem uhvatiš celim dlanovima, da se ugreju. Naravno, šolju istog trenutka privučeš licu. Da li da ga ugreješ ili samo da omirišeš napitak, ne znam. Znam da prija. Dok je leto raskalašno, slobodno i divlje, zima je usporena, topla, podeseća na dom, na porodicu, na sigurnost i ušuškanost. Mislim da se sve to nekako može sažeti u taj osećaj držanja vrele šolje i mirisanja kafe.

Ali, evo, sneg se već topi lagano. A i vidno je toplije nego ovih dana. Bojim se da sneg odlazi. Odlazi Veliki Sneg koji nas je posetio jednog februara 2000-i-neke godine... Možda i grešim. Ali sumnjam u to. Nadam se da grešim. Videćemo.


Comments

 1. 02/14,2009 | 17:24

  Dragi sadclown,
  Vrlo si lepo i poetski opisao svoj doživljaj zime, zamalo da i mene prevučeš u svoj tabor zimoljubitelja! Nemam ništa protiv, štaviše, volim kad neko uživa u svakom trenutku i sitnim radostima života. Ipak, mrzim zimu - eto, priznajem... Trampila bih se bez razmišljanja za klimu u kojoj je cele godine 35 stepeni, samo da mi ne pada sneg. Ovo je vrlo lični doživljaj, kojim ne diram u vrednost tvog ličnog osećanja tihe sreće i porodične udobnosti - mene zima samo asocira na prestanak posla i brige koje prate kraj građevinske sezone, kad će sezona krenuti, kako ćemo se prikrpiti do proleća. Proleće je okidač za optimizam, pa makar i bezrazložni. Samo da ovoj zimi vidim leđa....

 2. 02/15,2009 | 19:44

  Da, prolece jeste okidac za optimizam, lepo receno ;)

  Naravno, zima jeste nezgodna za mnoge stvari, eto, ti se bavis gradjevinom i posao ti umnogome (sto direktno, sto indirektno) zavisi od toga kakvo je vreme.

  Mogu samo da se smatram srecnim sto ne ja ne zavisim od vremena toliko.

  A ti ne mozes da poreknes da, uprkos tvom pozivu, zima ima svoje cari :)

  Hvala sto si svratila. ;)

 3. 02/21,2009 | 23:06

  "...Dok je leto raskalašno, slobodno i divlje, zima je usporena, topla, podeseća na dom, na porodicu, na sigurnost i ušuškanost..."

  Eto, ja ću samo da "reblip"-ujem ovo tvoje. Potpisujem od reči do reči. :)

 4. 02/22,2009 | 02:37

  Potpisuješ reblip ili ceo tekst???

  Kako god, odoh na Google da vidim šta je tačno "(re)blip", mada imam nagoveštaj xD

 5. 02/22,2009 | 10:02

  eee, evo maše još jedan zimoobožavatelj :D
  pre neki dan mi je jedna drugarica citirala svog profesora filozofije iz srednje škole: "Zimu vole deca i budale". Kategorički odbijam da sam budala tako da . . . ;)

  proleće ima nešto u vazduhu što te tera da se smešiš . . . umem da kažem da život miriše u vazduhu . . .

  leto je dobro samo što mogu da tumaram po šumi bez bojazni da ću pasti i umreti od hladnoće, ali ga ne volim . . .
  jesen je ok, malo mrgud ali je ok :)))

 6. 02/23,2009 | 23:09

  Mnogo pametan taj tvoj profesor filozofije, kao da je neki školovan čovek! xD
  Slažem se, nekako se ne uklapam u budale, pa mi ostaje ono drugo :)

 7. 02/07,2010 | 23:51

  Nazalost ja moram da glasam za sve

 8. 02/24,2010 | 19:57

  RTNY

 9. 02/24,2010 | 19:57

  RTNY

 10. 02/24,2010 | 19:57

  RTNY